Announcement

Collapse
No announcement yet.

Dinara - Troglavska skupina (Lišanjski vrh-Troglav-Maglaj)

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Dinara - Troglavska skupina (Lišanjski vrh-Troglav-Maglaj)

  Poštovanje ekipa,
  dugo me nije bilo pa evo započeo bih temu za Troglavsku skupinu koja obuhvaća područje Dinare izuzev Sinjalskog dijela i Kamešnice, odnosno područje Lišanjskog vrha preko Troglava do Kamešnice. Možda je najbolji opis područja ove teme GSS-ova karta Dinara, koju možete pogledati na sljedećem linku http://www.gss.hr/hgss/kartografija/dinara/

  Znači ovaj dio je izuzetno atraktivan dio Dinare, pa se ovdje može postavljati pitanja o svim područjima poput (Lišanjskog vrha, Velika Duvjakuša, Troglav, Jankovo brdo, Maglaj...)

  Započeo sam upravo ovu temu da okupim prije spomenute tri teme (Lišanjski, Duvjakuša i Jankovo), obzirom da imam pitanje o Maglaju a kao većina ljudi danas možda se odgovor krije u spomenute tri teme ali današnji prosječni čitatelj neće ić sve čitati ako ga zanima samo Mali Maglaj, pa sam zato stvorio ovu temu koja će obuhvatiti "cijelu" Dinaru, odnosno Troglavski dio Dinare ukoliko bi nazvali tako dio od Uništa do Kamešnice!

  Napokon pitanje!

  Prema GSS karti vidim da je planinarski put na Mali Maglaj (HPO) označen od Jukića ograde/Popovače preko Golog brda direkt preko padine do vrha Mali Maglaj. Također vidim da postoji točkasto ucrtan put po grebenu pa niz padinu do "bunara pod međom". Također vidim da je to područje minski sumnjivo pa mene zanima da li je netko išao tim putem od/do bunara pod međom. Da li je to još uvijek pod minski sumnjivo, ima li ikakve oznake? Da li je ugažena pa se jasno vidi put? Naravno da ne mislim skretati s istog ili moram ići natrag na Popovaču i Jukića ograde?

  Ovaj opis je jasniji ako pogledate sliku u prilogu

  Pozdrav
  Attached Files

 • #2
  Put sa Hrvatske strane ide od Planinarskog doma Sv. Jakov na Vrdovu preko Jukića ograda i dalje prema Malom i kasnije Velikom Maglaju ljepo je markiran i nije težak (treba cca 1 i po sat srednje brzog hoda do vrha). Isto tako taj isptočkani put ide smjerom prema Sajmištu i dalje prema Vještić Gori, Ledenoj Kosi, Troglavu, Velikoj Duvjakuši,.....

  Što se tiće miniranog terena Mali Maglaj je bio vrh koji nikad nije pao u Domovinskom ratu i bio je prva crta obrane tako da je veliki dio prema Ledenoj Kosi miniran i osim po označenim putevima ne preporuča se skretati sa istih...

  Isti istočkasti put možeš vidjeti na slikama trećeg dana Puta Oluje i isti put samo 3 godine kasnije.

  Znači zaključak istočkanim putem se prolazi svake godine kada se prolazi Put Oluje i siguran je, samo trebaš dobro gledati jer u jednom trenutku poslje Sajmišta kada već skoro završava Vještić gora skreće sa makadamske ceste preko travnatog dijela sa samo jednom markacijom posrediti tog dijela (imaš je na jednoj fotografiji) pa se može nenamjerno produžiti napred cestom.. Isto tako imaš i put direktno kroz šumu (Vještić gora) isto tako je siguran i prošao sam sa njim kada sam išao od Vrdova na Troglav.

  Nakon nekog vremena se put raćva dalje makadamom prema Velikoj Duvjakuši ili odvojak prema Troglavu.
  You need to be strong to climb a hard mountain but you need more strength to turn back when you are so close to the summit.

  Comment


  • #3
   Hvala na iscrpnom odgovoru. Nažalost nisam otišao na Dinaru nego na Biokovo zbog vremenske prognoze koja je netočno najavila puno više kiše na Dinari nego na Biokovu. Na Biokovu nije ništa palo

   Comment


   • #4
    Biti će vremena za obilazak Dinare Ako trebaš još koju informaciju slobodno pitaj
    You need to be strong to climb a hard mountain but you need more strength to turn back when you are so close to the summit.

    Comment

    Working...
    X