Announcement

Collapse
No announcement yet.

Biokovo

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Biokovo

  S obzirom da još nema ove teme bio sam toliko slobodan otvoriti je, tim više što uskoro planiram put na ovu fenomenalnu planinu. Zanima me kakva su iskustva onih koji su bili, te mišljenje u svezi mog plana:

  1. dan: bast - šćirovac - sv. ilija - v.šibenik - lokve

  2. dan: lokve - sv. jure - vošac

  3. dan: vošac -kimet-tučepi

  Kakva su iskustva s domovima na Biokovu?

 • #2
  evo ukratko - vratih se, vidjeh, preživjeh. Sramotno je da tijekom produljenog vieknda za 1. maj NIJEDAN planinarski dom na biokovu nije radio, iako sam se raspitivao za noćenje i rečeno mi je da će dom na lokvama i dom na sv. juri biti otvoreni jer dolazeneke grupe. nit je bilo ikakvih grupa nit su domovi radili. nema veze, bivakiralo se i opet je bilo prepreprekrasno! Tko god ima prilike ići na Biokovo, neka ode i neka uzme sa sobom puno vode i zaštitu od sunca zbog paklenih vrućina.

  Comment


  • #3
   he he , šališ se, mi (PD Ludbreg) smo bili gore...nočili u Bukovcu i nočili na Lokvama, a mogli smo i u kući pod Jurom ili na Vošcu. Čak su nam domaćini sredili i apartman u Makarskoj po 40 kn i besplatan prijevoz iz Makarske u Gornja Brela po auto kad smo se spustili. Zadnji dan bili na Kimetu i renđeri jako ljubazni i kučica gore otvorena. Čak sam dobio i litru hladne vode od renđera jer sam svoju svu potrošio ...... Svaka čast svim Makarskim planinarskim društvima, kao i parku prirode Biokovo na ljubaznosti i gostoljubivosti. A ovo za vručinu i vodu si u pravu , no na Biokovu ima dosta izvora ali treba i znati gdje su ...Ima i predivnih poskoka...

   Comment


   • #4
    Ovo sa poskocima je dosta često, stalno spominjete te životinjice. Kaj ih tak puno ima ili je to malo preuveličano? Ja sam imao susreta sa njima i nije bilo strašno, naravno da osječaj nije baš kad te iznenadi, ali ništa strašno. Pitam zato jer u zadnje vrijeme malog od 4 godine "vučem" svuda sa sobom, a on nije tako oprezan i iskusan kao ostatak ekipe, pa da ne naleti.!

    Comment


    • #5
     Biokovo je iznimno bogato tim životinjicama, ostale planine puno manje, ali sve u svemu više je to psihološki strah nego što je opasnost realna. Buka koju stvara grupa od nekoliko ljudi je već dovoljna da nikada ne vidite poskoka. Opasnost je ukoliko se beru šparoge ili slično bilje pa se i ruka svugdje gura. Međutim, većina interesantnog bilja i životinja (skoro sve) koje srećemo u prirodi su zaštićene pa mu to dođe kao nekakva kazna za neinformirane. Primjer; ako na nekoj čistini bude kamen pogodan za sjesti treba biti dovoljno inteligentan da zaključiš da se ispod njega krije nekakva životinjica. Uz te i takve mjere opreza tvrdim da je vjerojatnost ugriza zmije u promilima ili manje.

     Comment


     • #6
      Kad smo već kod poskoka i Biokova, praktički skoro svaki kamen ima ispod sebe neku rupu i u svakoj bi mogao biti nekakav poskok. Biokovo je jako porozno za razliku od Velebita, a još kad udare vrućine poskoci sigurno više izlaze van. Najbitnije je kako kaže kolega da se stvaraju vibracije nogama ili štapovima za hodanje te da se bukom koju stvara grupa oni upozore da netko dalazi i da se povuku. Ukoliko sjedate dolje obavezno dobro pogledati oko sebe i prolupati po kamenu i okolini. U 4 dana provedena gore na Biokovu vidio sam dvije zmije. Jedna je bila neotrovnica (smeđa), zaboravio sam joj ime. Obje su se pojavile u trenutku kada sam se malo odmarao i primirio te nije bilo buke. Ovaj poskok pojavio se nešto više od pola metra do mene i gledao je što se događa. Nije se uplašio kada sam lupio, nakon slikanja, nogama po kamenu. Oni se osječaju jaki na svom terenu i znaju da to jesu. Ne boje se puno. Pošto se on nije povukao , nego je nastavio kliziti lagano prema meni, odlučio sam da se radije ja povućem . Ovaj poskok imao je cca 1,2 m po dužini. Mislim da bi mogao imati više od 5 godina. Kolegica je nešto dalje, također vidjela manjeg poskoka. Znaći ima ih. Obavezno treba hodati u dugim hlaćama i izbjegavati rukama ulaziti u kojekakve otvore i rupe u kamenu. U slučaju ugriza, leći se, smiriti i odmah zvati HGSS i u međuvremnu mirovati. Imaš 2-3 sata vremena da se primi protuotrov, a tada ovisno o kolićini ispuštenog otrova.....

      Poskok na putu za Kimet cca 1km prije vrha ....

      Comment


      • #7
       Trebao si ga oderati mu kožu za uspomenu,a meso lipo na gradele,ugor poskok ili neka druga sve je to jestivo...
       u lovi me,u lovi me pa ti budem obed...

       Comment


       • #8
        Pa mislio sam na to, ali , bilo mi ga je nekako žao...jadni mali....

        Comment


        • #9
         Originally posted by dex View Post
         Pa mislio sam na to, ali , bilo mi ga je nekako žao...jadni mali....
         kada je telčić u pitanju ni ti žal?? i on je mali ali slatki, još ako cica i do 100kg.superička

         Comment


         • #10
          Originally posted by dex View Post
          he he , šališ se, mi (PD Ludbreg) smo bili gore...nočili u Bukovcu i nočili na Lokvama, a mogli smo i u kući pod Jurom ili na Vošcu. Čak su nam domaćini sredili i apartman u Makarskoj po 40 kn i besplatan prijevoz iz Makarske u Gornja Brela po auto kad smo se spustili. Zadnji dan bili na Kimetu i renđeri jako ljubazni i kučica gore otvorena. Čak sam dobio i litru hladne vode od renđera jer sam svoju svu potrošio ...... Svaka čast svim Makarskim planinarskim društvima, kao i parku prirode Biokovo na ljubaznosti i gostoljubivosti. A ovo za vručinu i vodu si u pravu , no na Biokovu ima dosta izvora ali treba i znati gdje su ...Ima i predivnih poskoka...
          lijepo sam zvao i pitao čovjeka "da li rade lokve tj. da li se može noćiti sa subote na nedjelju", rekao je "može bit će otvoreno jer dolazi neka grupa". na kraju nit je bilo otvoreno nit je itko došao. bio sam baš ljut, ne toliko radi toga što sam morao spavati vani već jer nisam imao gdje natičiti vodu pa sam topio snijeg i sutradan natočio na sv. juri (hvala bogu da tamo ona česma radi iako je i tamo dom u nedjelju bio ZATVOREN!).

          Vidio sam dosta divokoza i dva poskoka, poveća i podeblja. Jedan sivkasti, drugi smeđkasti.

          Comment


          • #11
           Originally posted by carrera View Post

           dva poskoka, poveća i podeblja. Jedan sivkasti, drugi smeđkasti.
           Zaljubljeni par.

           Comment


           • #12
            Carrera, bili smo mi na Lokvama, ali vjerojatno dan prije ili poslije Vas. To s kućom, uvjek moraš provjeriti neposredno prije nego se ide na turu, kod onoga koji daje ključeve i tko se brine za kuću. A imali ste i još jednu mogučnost, samo to ti mogu jedino na private reći. Inaće što se tiče Lokvi postoji jedan problem što se tiće vode. Svi govore da tamo ima vode. Da ima vode, no problem je u tome što je pristup vodi ako možeš ući u kuću. Kada sam bio prije dvije godine i ja sam računao na vodu na Lokvama, kuća je bila zatvorena, sunce nemilosrdno prži, a ja sa još par kapi vode. No tada je još bila u funkciji vanjska pumpa koju je kasnije netko potrgao i sada se voda ne može izvana napumpati tj. natočiti. Vele domačini da su sve nabavili za popravak i da još samo treba montirati. No to dugo traje. Tako da kaj se tiće vode na Lokvama treba imati obavezno ključ od kuće.

            Comment


            • #13
             Originally posted by carrera View Post
             .....već jer nisam imao gdje natičiti vodu pa sam topio snijeg i sutradan natočio na sv. juri (hvala bogu da tamo ona česma radi iako je i tamo dom u nedjelju bio ZATVOREN!).
             To su sve kuće na Biokovu , a ne domovi. Razlika je da su kuće uglavnom uvjek zaključane i trebaš zatražiti ključeve od društva koje se brine. Dok domovi imaju domara i najčešće je otvoreno prema planu. A a ko je kategorija objekta 'sklonište' to je uvjek otvoreno....(bar bi trebalo biti)

             Comment


             • #14
              dobro, poanta moje priče je sljedeća: biokovo je naljepša i najprivlačnija hrvatska planina, kroz koju je provedena cesta. bio je produljeni vikend, predivno vrijeme, sve prepuno turista, planinara, izletnika, biciklista, domaćih i stranaca.. ali se nekome jako teško potrudit tijekom tog vieknda držat kuću otvorenu s ciljem prodavanja sokova i piva, razglednica, majica... vjeruj mi, bio sam u takvom stanju na onoj vrućini (i ne jedini sigurno) da bi dao za pivo 20 kn bez problema. zašto se makarska planinarska društva klone takve poduzetnosti zbilja mi nije jasno, a i prilično je loše za imidž biokova i za sam turizam. info punkt parka prirode biokovo na ravnoj vlaškoj tijekom tog produljenog vikenda također nije radio - ono wtf? ovakva situacija je nezamisliva u sloveniji ili bilo kojoj drugoj zemlji kojoj je bar malo stalo do razvoja planinskog turizma. tim više što su svu domovi relativno lako dostupni: sv. jure domah uz cestu, vošac poviše ceste, lokve sat i pol od ceste (ma i manje). postoji puno planinarskih kuća u hrv. koje su tijekom ovakvih vikenda otvorene i pružaju ugostiteljske usluge ili se pak može kupiti neki suvenir, karta, značka, dnevnik. ovo an biokovu je sramotno! a kada sam o tome pričao s lokalnim ugostiteljem koji ima objekt u blizini ravne vlaške, rekao mi je "a sinko šta se čudiš! oni svi po meni tu seru i ljubomorni su, a ni liti ti oni ne rade, ne boj se...".

              u svakom slučaju sramota za biokovo.

              p.s.
              ove poskoke sam vidio odvojeno, nisu bili zaljubljeni par.

              Comment


              • #15
               Ok, Carera, onda da i ja poantiram. Neki bi željeli da kad dođu nekamo u planinu u teško nepristupačne djelove da ih tamo čeka vrhunski komfor, topli tuš, uredni kreveti sa čistim i mirišljavim plahtama, konobar koji će ih služiti, večera, pijaća po želji itd. Takvi se ne pitaju , tko, kako i na koji način je takve kuće, u teško pristupačnim dijelovima, uopće gradio , naprvio te osigurao da netko tko se šetkuri ipak ima gdje prenočiti. Taj se ne pita tko ih kako i zašto održava i brine se doborovoljno i besplatno da bi netko mogao tada doći i prigovarati zašto ovog nema , zašto je ovo crno a ne bijelo i ono..."zar nije bilo od jabuke?" Poznam ljude koji održavaju te kuće i znam kakva je situacija. Sve su to dobri i ljubazni ljudi koji ovo sve rade na volonterskoj bazi. Kuće su napravljene najviše na doborovoljnom radu, volonterskom radu, donatorskim sredstvima obrtnika i drugih entuzijasta i ljudi. Tu i tamo neki dio pomogla je lokalna zajednica ili država sa nešto malo materijala. Da li si se ti carera zapitao, zašto bi netko trčao gore na Lokve iz Makarske da tebi proda pivo ili majicu. Pa da mi netko i plati 300 kn dnevnicu nebi gore išao prodavati svaki puta kada si netko zaželi ići kroz Lokve. Zamisli da svaki puta kada neki planinar ide onuda netko od održavatelja kuće mora ići tamo nešto pripremati i prodavati. A i super je to da tamo nije krčma, u što se dosta domova i pretvorilo, nego kuća, stopljena s prirodom s najnužnijm za prenočiti i zaštiti se u slučaju lošeg vremena. Inaće po meni je kuća na Lokvama izvrsno opksbrljena, čak i previše. Na Biokovu baš ništa više ne treba graditi ili dograđivati niti markirati. Sve više bilo bi previše. Biokovo mora ostati takvo kakvo je prirodno sa što manje utjecaja čovjeka. A drugi dio priče, Carera, već sam ti napisao je to što se u planinu nejde nesmotreno, nepripremljneo, neorganizirano tako kako si ti išao. Zamalo da si ostao bez vode , a sam znaš kakve su posljedice dehidracije. Trebao si znati da je voda na Biokovu najvažnija. Prije nego si išao morao si se detaljno pripremiti i raspitati o situaciji na terenu.A to možeš kod lokalnih planinarskih društava. I opet se postavlja pitanje toga što ti napadaš lokalna društva kak su neorganizirani, a samim time što nas primaju i što odgovaraju na našaa mnogobrojna pitanja, pitanja svih koji idu na Biokovo a, kojih nije baš malo, pokazuju veliki stupanj strpljenja i gostoljubivosti . Zamisli si da tebe svaaki dan zove dvoje troje ili 10 ljudi i raspitauje se kako ovamo, kako onamo , što je tamo, što je simo itd. Još nikad nisam naišao na neljubaznost kod makarskih planinarskih društava i okolnih društava. Dapaće svi su jako ljubazni i to uvjek i žele pomoći koliko mogu. A opet nitko nije plaćen da tebi ide gore otvoriti kuću i prodavati pijaću, kuhati večeru, slagati krevet. Sam si se trebao pobrinuti za to......Eto moje iskustvo je takvo..., a i drugih koji su samnom prolazili Biokovo nekoliko puta....

               Comment

               Working...
               X