Announcement

Collapse
No announcement yet.

Babina Gomila

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Babina Gomila

  Hej planinari zanima me koliko bih vas željelo posjetiti planinu Rujnica i njezin vrh Babina Gomila... i uz to na povratku kušati neretvanski brujet i ostale delicije iz doline Neretve...

 • #2
  Slijedeći put napiši malo više detalja. Informacije o ovom vrhu na stranicama HPSa i blog sa uspona.
  You need to be strong to climb a hard mountain but you need more strength to turn back when you are so close to the summit.

  Comment


  • #3
   Ovaj produženi vikend posjetili vrh Babina gomila na Rujnici. Išli magistralom iz smjera Gradaca ( prethodno obišli Sutvid i Sokolić), prođu se Ploče( nikako skretati na izlaz za autocestu) ide se u smjeru Dubrovnika, morate s desne strane proći restoran Teta Olga, nakon 50 m vidi se s lijeve strane vinarija, ide se još ravno nekih 300 m i tu je skretanje za Komin, dalje se prati taj pravac, prođe se nakon par km željeznički prijelaz i dalje do skretanja za Banju. Kad se prođe most u Banji samo lijevo uzbrdo pravac Desne nakon 5-6 km... Kad se dođe u dugačko selo Desne "stara skola" ( totalno devastirana bez stakla na prozorima) je s lijeve strane 200 m prije crkve, na početku je nismo skužili a lijepo na betonskom stupu piše Babina komila i smjer u brdo. Tu smo parkirali - pazite ima stakla ispred same škole. na vrh se ide prvo u kolnom putu na početku ima markacija ali su male dok se ne dođe do maslenika. tamo se skreće desno i dalje samo pratiti cestu do crkvice. Iza crkvice počinje uza planinarska staza do prijevoja na kojem je kapelica s lijeve strane i nakon 50 m. je prvo raskrižnje. (50 min , ravno piše SV. Roko)) .Za BG treba ići lijevo građenom stazom do slijedećeg raskrižja gdje opet treba blago lijevo ( desno je za Borovac). Staza je građena mjestimično kamenita, mjestimično zemljana blago se uspinjući dolazi se do prijevoja gdje se vidi metalni stup (2:20 min). Dalje po stazi dođe se do početka uspona na kojem smo ostavili štapove koji vam ne trebaju i lagano se penjući dolazi na vrh na kojem je geodetski stup. ( 30 min ) od prijevoja ( ukupno laganim tempom 2:50 min. Pogled puca na dolinu Neretve i ušće Neretve u more, jezero Modro oko, te Ploče. Koja divota od pogleda . Dolje se spustili za 2 sata i 5 minuta.

   Comment


   • #4
    Ako imaš koju fotografiju ili album na facebooku, googlu i sl slobodno ga podjeli
    You need to be strong to climb a hard mountain but you need more strength to turn back when you are so close to the summit.

    Comment


    • #5
     slika imam ali nemam facebook niti slično.

     Comment

     Working...
     X